ISS Africa-rapport hekelt groeiende macht van ‘Mocro Maffia’-kartel

Tags : Marokko, Nederland, Mocro-Maffia,

In Europese havens zijn de afgelopen jaren grote hoeveelheden cocaïne in beslag genomen, ter waarde van honderden tonnen, aangezien de wereldwijde drugshandel sneller evolueert dan de internationale inspanningen om het fenomeen te bestrijden.

Terwijl de Europese Unie haar mechanismen actualiseert om de illegale drugshandel te bestrijden door de controle over Spaanse havens, waar cocaïne uit Latijns-Amerika aankomt, aan te scherpen, verspreidt deze grensoverschrijdende misdaad zich naar nieuwe grenzen. : België en Nederland, dat onlangs het centrum van cocaïne en witwassen in Europa, met Marokko als sterke schakel in de keten.

“België en Nederland hebben Spanje ingehaald als de belangrijkste toegangspoorten tot Europa voor cocaïne uit Latijns-Amerika. De 65,6 ton drugs die in 2020 in de haven van Antwerpen werd onderschept, is in 2022 bijna verdubbeld. En Marokko is een cruciale schakel in de keten”, hekelde een in februari gepubliceerd rapport van ISS Africa (Instituut voor Veiligheidsstudies, of: het Instituut voor Security Studies), een Afrikaanse organisatie gevestigd in Zuid-Afrika, die onderzoek doet naar veiligheid op het continent, conflictanalyse, criminologie en vredeshandhaving, in samenwerking met ENACT, een door Interpol en de EU gesteunde instelling die zich bezighoudt met internationale georganiseerde misdaad.

Dit rapport beschuldigt de Makhzen-autoriteiten en stelt hen aansprakelijk voor hun tolerantie jegens de criminele organisatie Mocro Maffia, die een belangrijke groep mensenhandelaars in Europa is geworden, gebruikmakend van haar banden met georganiseerde criminele groepen in Marokko en Latijns-Amerika, waardoor het een volhardende en toenemende bedreiging voor Europa, Noord-Afrikaanse staten en hun bevolking.

Dit superdrugskartel controleert een derde van de Europese cocaïnemarkt en is verantwoordelijk geweest voor duizenden moorden, waaronder hoge ambtenaren in Europa en zelfs in Marokko (de groep is betrokken bij de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter).

“Latijns-Amerikaanse drugshandelaren maken steeds vaker gebruik van Marokko en andere Maghreb-landen, evenals handelaren in Marokko en Europa, zoals de Mocro-maffia, voor hun transnationale cocaïnehandel. Colombiaanse en Mexicaanse kartels gebruikten de groep om de smokkel van drugs naar Europa te vergemakkelijken via de stad Algeciras in Zuid-Spanje”, aldus hetzelfde rapport.

Maar sinds de Spaanse en Italiaanse autoriteiten hun grenscontroles en zoekoperaties hebben versterkt, is deze route riskant geworden, legt Fabrice Rizzoli uit, criminoloog en mede-oprichter van Crim’HALT, een vereniging die zich inzet voor bewustmaking en bestrijding van alle vormen van criminaliteit. , geciteerd in het ISS Africa-rapport.

Geprefereerde toegangspunten zijn nu havens in België en Nederland, waar enorme hoeveelheden containervervoer het de autoriteiten moeilijk maken om het probleem op te lossen, zei hij.

Hun modus operandi: Corruptie is de belangrijkste katalysator voor cocaïnesmokkel van Latijns-Amerika naar Rotterdam en Antwerpen via Afrika. Voor Latijns-Amerikaanse drugskartels maakt het vermogen van de Mocro-maffia om overheidsfunctionarissen te corrumperen hen tot een strategische bondgenoot.

Veel cellen van dit uitgebreide netwerk zijn ontmanteld door de Europese autoriteiten dankzij een telefonische onderscheppingsoperatie van de versleutelde applicatie « Sky ECC ».

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de Mocro-maffia zijn cocaïne liever vanuit België en Nederland op de markt brengt, aangezien deze twee landen minder strenge wetgeving opleggen aan het verkeer van fondsen en het oprichten van lege vennootschappen, wat het witwassen van geld in de hand werkt. In Nederland wordt jaarlijks 16 miljard euro witgewassen.

De Mocro-maffia gebruikt geweld om haar bereik op de cocaïnemarkt uit te breiden. Volgens een telling van ISS Africa zijn de afgelopen tien jaar meer dan 100 mensen omgekomen bij geweld tussen de Mocro-maffia en Belgische drugshandelaren.

Derk Wiersum, een Amsterdamse advocaat gespecialiseerd in georganiseerde misdaad en drugshandel, en Peter R de Vries, een journalist die verslag doet van drugshandel, werden in 2019 en 2021 vermoord, naar verluidt door de Mocro-maffia. En onlangs kwam een ​​jong Belgisch meisje van Marokkaanse afkomst om het leven toen het huis van haar ouders werd aangevallen door de groep.

In september 2021 kwam er een melding van de Nederlandse veiligheidsdiensten, die meenden dat premier Mark Rutte werd bedreigd door de Mocro-maffia. Evenzo wordt de Nederlandse kroonprinses Catharina-Amalia beschermd door verhoogde beveiliging na bedreigingen met betrekking tot ontvoering in verband met de groep.

De Mocro-maffia gedijt in Nederland mede doordat ongeorganiseerde overheden te maken hebben met georganiseerde misdaad, zegt Hans Werdmölder, auteur van Nederland Narcostaat .

“In korte tijd is de Mocro-maffia uitgegroeid tot een belangrijke mensenhandelgroep in Europa. De banden met georganiseerde criminele groepen in Marokko en Latijns-Amerika maken het tot een aanhoudende en groeiende bedreiging voor Europa, Noord-Afrikaanse staten en hun bevolking”, waarschuwde het ISS Africa-rapport.

En om te waarschuwen: “Operaties zoals die leidde tot de arrestatie van 49 leden van georganiseerde criminele groepen in november 2022 en de erfgoedaanpak van de Europese Unie en de Noord-Afrikaanse autoriteiten moeten worden geïntensiveerd. Zonder dit zal de Mocro Maffia een open manier hebben om haar verkeersnetwerk tussen de twee continenten uit te breiden”.

#Marokko #Nederland #Mocro_maffia