The Blue Caftan’: Marokko’s taboe op homoseksualiteit blootgelegd

Tags : Marruecos, Caftan azul, homosexualité, LGBTQ,

Na een opmerkelijk debuut over het stigma van alleenstaande moeders in haar land, ontrafelt regisseur Maryam Touzani een ander verboden onderwerp in een elegant melodrama.

Elsa Fernández-Santos

Het debuut drie jaar geleden van de in Tanger geboren regisseur Maryam Touzani luidde al een suggestieve blik in die met wijsheid in de occulte realiteit van haar land, Marokko, kan duiken. Draaide Adam om het stigma van een alleenstaande moeder in een achterlijke samenleving aan de hand van drie personages, een jonge zwangere vrouw, een weduwe en haar dochter, dan benadert Touzani’s nieuwe film The Blue Caftan de in diezelfde samenleving latente en geheime homoseksualiteit, eveneens aan de hand van drie personages en met dezelfde gevoeligheid en intelligentie als haar vorige film.

De geweldige actrice Lubna Azabal staat opnieuw centraal in een conflict dat haar lichaam vreemd is, maar haar blik niet. Was Adams personage de verbitterde eigenaresse van een banketbakkerij, nu is ze eigenaresse van een kleding- en textielwinkel waar haar man en een jonge assistente nauwgezet kostbare kaftans maken. Touzani wordt gehouden in het vakmanschap, in het borduurwerk en in de delicate en nobele mannenhanden die dit typische Maghrebijnse kledingstuk naaien, terwijl de vrouw zich wijdt aan de winkel. Achter de routine van de kleine kleermakerij gaat een werkelijkheid schuil waarover niemand spreekt maar die in elke opname aanwezig is, de homoseksualiteit van een goede en aanhankelijke echtgenoot die een andere vorm van medeplichtigheid en genegenheid tot stand brengt met een vrouw die gebukt gaat onder een ziekte waarvan zij zich niet eens heeft aangekleed.

Maar The Blue Caftan is vooral het verhaal van een stille liefdesdriehoek, een elegant melodrama dat liefde ademt voor zijn drie personages, dat hun leven observeert aan de hand van voorwerpen en rituelen, borden met eten, vruchten en gouden draden. Gebruiken en tradities die doorkomen als muziek door het raam, zonder postkaart-perfect te zijn, maar met een diepe en respectvolle kennis van de maatschappij die het portretteert.

De blauwe kaftan
Regie: Maryam Touzani.

Vertolkers: Saleh Bakri, Lubna Azabal, Ayoub Messioui.

Genre: drama. Marokko, 2022.

Duur: 122 minuten.

Première: 10 maart.

Bron: El Pais, 10/03/2023

#Marokko #Blauwe_kaftan #homoseksualiteit #LGBTQ